Ziua Mondială a Bolnavului

Ziua Mondială a Bolnavului a fost instituită de Papa Ioan Paul al II-lea, la 13 mai 1992, printr-o scrisoare, la cererea Consiliului Pontifical pentru Pastorația Lucrătorilor Sanitari.

Prima — Zi Mondială a Bolnavului — a fost sărbătorită în 1993, iar celebrarea ei solemnă a avut loc la Lourdes. Această zi mondială se celebrează la dată fixă, 11 februarie: data coincide cu prima apariție a Sfintei Fecioare Maria la Lourdes.

Aparițiile (18 la număr) ale Sfintei Fecioare Maria la Lourdes au avut loc între 11 februarie și 6 iulie 1858, când Bernadeta Soubirous, în vârstă de 14 ani, a mers să caute lemne, împreună cu două prietene, la grota de la Masabielle, în apropiere de Lourdes, în Franța.

Pentru a XXII-a celebrare a Zilei Mondiale a Bolnavului, în 2014, în mesajul său Papa Francisc a lansat tema ”Credință și caritate: și noi trebuie să ne dăm viața pentru frați” și a invitat la urmarea exemplului lui Hristos, „Samariteanul milostiv al tuturor celor suferinzi: Când ne apropiem cu tandrețe de cei care au nevoie de îngrijiri, purtăm speranța și zâmbetul lui Dumnezeu în contradicțiile lumii.

Când dăruirea generoasă față de ceilalți devine stilul acțiunilor noastre, facem spațiu Inimii lui Cristos și suntem încălziți de ea, oferind astfel contribuția noastră la venirea Împărăției lui Dumnezeu.” În finalul mesajului, a menționat: ”Încredințez această a XXII-a Zi Mondială a Bolnavului mijlocirii Mariei, pentru ca să ajute persoanele bolnave să trăiască propria suferință în comuniune cu Isus Cristos și să-i susțină pe cei care se îngrijesc de ele”.

Cu prilejul acestei zile, sunt organizate, în întreaga lume, manifestări spirituale și caritabile atât în colectivități, spitale, cămine de bătrâni, cât și la domiciliul suferinzilor: bolnavi, persoane cu handicap, orfani, săraci.

În România, Ziua Mondială a Bolnavului este marcată de comunitățile romano-catolice și greco-catolice prin slujbe religioase și rugăciuni care au loc în biserici, dar și prin vizitele reprezentanților în spitale, azile de bătrâni, oferind fructe, iconițe, pliante, jucării și alte mici daruri.

Această zi este dedicată tuturor bolnavilor, dar și lucrătorilor sanitari, credincioșilor creștini, voluntarilor și familiilor celor suferinzi. AGERPRES/ (Documentare-Daniela Dumitrescu, editor: Marina Bădulescu)

– Aceasta postare este preluata in totalitate de aici.

Anunțuri

Tu ce parere ai?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s