Despre Mos Craciun

Mos Craciun este cunoscut de copii ca fiind un batranel durduliu, cu haine rosii, care traieste in Finlanda. Mos Craciun calatoreste cu o sanie trasa de reni si aduce daruri copiilor, coborand prin hornurile caselor.

Imaginea acestui personaj a fost creata de Thomas Nast, in anul 1862. Acesta a fost pus sa deseneze tablouri de lupta pentru Harperas Weekly, cel mai mare magazin ilustrat din acea vreme. Printre aceste desene se numara si cel care poarta numele de „Ajun de Craciun”, creat din doua imagini – in prima este prezentata o mama care se roaga, in timp ce copiii ei dorm, iar in a doua este reprezentat sotul ei, imbracat in uniforma armatei nordiste, cu barba, privindu-si in fotografie familia. Desenul acesta a fost adoptat ca simbolul Razboiului de Secesiune. Langa aceasta imagine apare si Santa Claus. Aceasta este prima reprezentare a batranului cunoscut de copii ca fiind Mos Craciun. El este drapat cu steagul American, impartind daruri soldatilor din tabara nordista. Imaginea a fost preluata de compania Coca-Cola si folosita pentru publicitate in timpul sarbatorilor de iarna.

Mos Craciun in legendele romanesti

In legendele romanesti, Mos Craciun este un om bogat, rau si zgarcit. Ii taie mainile din cot sotiei sale, Craciuneasa, pentru ca a primit-o in grajd pe Maica Domnului ca sa-L nasca pe Hristos. Maica Domnului a vindecat-o in chip minunat. In urma acestei minuni, Craciun si-a cerut iertare, iar Maica Domnului i-a spus sa aduca daruri copiilor de Nasterea Domnului.

Mos Craciun si Mos Gerila

In timpul comunismului, sub influenta sovietica, Mos Gerila a aparut ca o inlocuire a lui Mos Craciun. Gerila nu venea precum Craciun de Nasterea Domnului, ci dupa 25 decembrie. Purta aceleasi haine, aducea daruri, venea tot dintr-o tara indepartata si geroasa, de aici si numele de Gerila, dar nu amintea cu nimic de Nasterea Domnului.

Mos Craciun in traditia Bisericii

Adevaratul Mos Craciun, cel din traditia Bisericii, este Sfantul Nicolae. El nu este un personaj mitologic. A fost arhiepiscopul Mirei, o localitate din vechea Licia, in Asia Mica si a pastorit intr-o vreme cand invataturile gresite despre persoana lui Hristos, erau primite de diverse persoane ca fiind adevarate. A participat in calitate de episcop la primul sinod ecumenic tinut la Niceea in anul 325, unde a fost condamnata erezia lui Arie, care sustinea ca Iisus Hristos nu este Fiul lui Dumnezeu, ci doar un om cu puteri supranaturale.

Potrivit traditiei, Sfantul Nicolae a aflat intr-o zi, ca un tata din cetatea Mira, de durere ca este lipsit de ajutor in a-si marita fiicele, dorea sa le ia zilele si apoi sa-si puna capat acestei vieti. Miscat de durerea tatalui si ingrijorat de soarta fetelor, Sfantul Nicolae a poruncit slugilor sale sa ia cateva pungi cu galbeni si sa le strecoare in casa acelei familii. De atunci si pana in zilele noastre, in fiecare noapte a Sfantului Nicolae, cei dragi si in special copiii primesc daruri de la Sfantul Nicolae.

sursa aici.

Reclame

Tu ce parere ai?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s